TURISTIČNO ŠPORTNO DRUŠTVO SV. PRIMOŽ NA POHORJU -
 ŠENTJANŽ NAD DRAVČAMI

 

Sv. Primož na Pohorju


Popotnik, ki se odloči da bo zavil z glavne ceste Dravograd – Maribor proti slemenom Pohorja, bo najkrajšo pot našel pri Vuzenici. Tod naj bi že v davnih časih vodila stara furmanska pot iz Vuzenice (www.vuzenica.eu) do Sv. Primoža na Pohorju in naprej preko sedla Mačkovega križa do Slovenj Gradca.


Ko se iz gosto naseljene doline Cerkvenice odcepimo pri gostilni Prodnar na transverzalo do Kop, ali se peljemo z avtomobilom naprej po asfaltirani cesti, pridemo na hribovite obronke Pohorskega masiva. Mimo prvih samotnih kmetij skozi gozd pridemo do večje krčevine med Pohorskimi gozdovi. Na majhnem hribčku nas preseneti belina prijazne cerkvice Sv. Primoža Preprosta lepota te skromne Pohorske vasice prevzame vsakega obiskovalca, da postoji in se razgleda po tej čudoviti Pohorski pokrajini.


Vasica je zaselek z nekaj stanovanjskimi hišami, ki mu razpoznavnost daje prav cerkev Sv. Primoža. Cerkev, ki je prvotno stala na primoškem vrhu, je v listinah šentpavelskega samostana prvič omenjena leta 1436, sedanjo cerkev pa so začeli graditi leta 1789. Vasica leži prav ob vznožju Kop( www.kope.si ) Od tod je lep razgled na zelo kvalitetna smučišča na Pohorju. Še malo naprej po lepo vzdrževani cesti in že smo pod vrhom Pohorja na spodnji postaji sedežnice.


Seveda pa daje pokrajini poseben čar razgled na samotne kmetije ali celke, ki so na redko posejani po gozdni krajini. Gozdovi, gozdovi, … in samotne kmetije. Čudoviti panoramski razgledi privabijo popotnike, kolesarje in turiste, ki jim naravna krajina nekaj pomeni.


Samota in trdo življenje je obrusila Pohorce tako, da so navzven videti trdi in nedostopni ljudje. Ko pa vzpostavimo prvi stik nas preseneti gostoljubnost in prijaznost teh ljudi.


Bližnji sosedi sta fari Sv. Antona in Sv. Janeza, ki ga domači kličejo kar Šentjanž. Ljudje so v prizadevanjih za obstoj med sabo močno povezani. To potrjuje tudi Turistično športno društvo Sv. Primož na Pohorju – Šentjanž nad Dravčami, ki združuje omenjena dva sosednja zaselka. S svojo dejavnostjo prispeva k boljši kvaliteti življenja v kraju in vabi mlade, da ostanejo v domačem kraju.

 

OBIŠČITE NAS NA NAŠEM POHORJU - VESELI VAS BOMO!